En flott historie om nymfefiske i Hemsila fortalt av Tor Grøthe.

Updated: May 5, 202027. august var det tid for guiding av to Tyske gjester i Hemsila. På denne årstida er det ofte lite vaking og klekking i elva. Været var fint og sola steika i det klare vannet. Vi valgte derfor å starte fra morgenen nede ved Krikken, for om en ikke ser vakende fisk i elva, så er det gode sjanser til å spotte fisken på bunn. Og på en guidetur, så er det alltid inspirerende å se fisken i elva, om det ikke vaker. Og, selvsagt så vi fisk, de stod på “rad og rekke” i kanten av djuphølen!


Skal vi stå å sjå på fisken, eller skal vi prøve oss spurte Tor? Den største står øverst forklarer Tor, kanskje 2. kilo! Så hvorfor ikke prøve den!


Tor fortalte hvordan dette fungerte:

(1) Kom i posisjon så du ikke skremmer bort fisken, du bør hele tida se fisken i vannet når du fisker på den.


(2) Flua må ned til fisken, bruk rett utstyr, vekt på flua, og helst 0,10 mm spiss. Hvorfor så tynn fortom da du fisker under vann spurte den Tyske ung gutten: “Det er for at flua skal komme raskest mulig ned til fisken, men vekta på flua betyr også mye forklarer Tor.

NÅ SKAL DET FISKES!!

Tor gjør seg klar, for å vise. Ett kast, to kast, tre kast, men fisken reagerer ikke. Kan hende det er for djupt, flua når kanskje ikke ned til fisken, seier Tor til Tyskerne. Tor hadde rigga med 80-90 cm første gangen, og en kulehode i tungstein på 4mm. Nå legger Tor på ytterligere ca 70 cm. med 0.10 fortomspiss, og han knyter på en ny tungsten nymfe 4mm, kalla: “Squrimy”. Denne var rosa, og ser ut som ein makk. Tor prøver eit nytt kast, men føler fremdeles at han ikkje traff fisken.


Han forklarer: “Om eg klarer å treffe fisken i hue med denne nympha, så er sjansen veldig god, enten biter den, eller så kan den fort stikke av. Tor gjer eit nytt kast, (nr.5 totalt) ein meter høgare opp, og denne gonger treffer han godt. Oj, fisken kjem! roper Tor, gjer så eit veldig forsiktig kontrollert tilslag i det fisken tar på ca 1.5 meters djup, og fisken sit! Yess den sit roper Tor! Den følelsen når du ser fisken beveger på seg, du gjer tilslag, og fisken sit, det er enormt på ein slik stor fisk forklarer Tor, tydleg litt stolt over å få ein slik god start på dagen. Dette er noko anna en å sjå fiskane rulle over ei turrfluge, det har eg gjort 1000 gonger før, og det blir ikkje det same, dette er heilt rått legg Tor til, før fisken havner i Hoven! 2 kilo!!!


Tor og Henrik guider så kvar sin Tyskar, tydleg inspirert av den gode starten på dagen. Litt lenger ned i hølen står det fleire fiskar. Henrik og den yngste Tyskaren får den øvste plassen, medan Tor og Far til guten knotar på med at dei tunge fluene surrer seg rundt stangtuppen høyrer eg Henrik brølar: JAAAA, og plutseleg står no den unge guten med stanga godt spent opp i ein ny fisk! Også denne fisken kom trygt i hovnettet, men sjølv om den kanskje ikkje var meir en ca 900 gram, så var dette personleg rekord for den unge Tyskeren! Fisken var 44. cm.


Trond Grøthe


Følg FishON på facebook for flere gode historier, tips og triks fra denne legenden i nærmeste fremtid..437 views0 comments

Kontakt oss:

e-post: fishon@fishon.no

Telefon: 99 36 82 83

Følg oss på sosiale medier

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram